Als een meeuw op de golven 2018

albert verwey en zijn tijd

De ‘tweede’ man van de Beweging van Tachtig, de dichter Albert Verwey, was zoveel meer dan een dichter. Bij zijn dood werd hij bijvoorbeeld gekenschetst als ‘het Nationaal Geweten’ van Nederland. Cultuurhistoricus Madelon de Keizer verdiepte zich in Verweys unieke en zeer omvangrijke archief en las de duizenden brieven die hij met beroemde tijdgenoten in binnen- en buitenland wisselde.
Uit deze eerste moderne biografie van Verwey komt een begaafd dichter en criticus naar voren in een Nederland waarin grote veranderingen op technisch, politiek en cultureel vlak gaande waren. Net als Johan Huizinga in de jaren dertig en Bas Heijne in het Nederland van nu was Verwey een geëngageerd intellectueel. En zijn wereld lijkt verrassend veel op de onze.

De gedichten van Albert Verwey zijn door diverse componisten op muziek gezet.

Na de presentatie van de biografie werden op enkele plaatsen in het land concertlezingen gegeven. Hieronder een impressie van één daarvan in het Tropentheater Amsterdam in 2019. Uitvoerenden waren, behalve de auteur: Irene Maessen (sopraan), Igor Bogaert (bariton) en Jan Willem Manneke (piano).